Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Δεύτεροι από το τέλος οι Έλληνες στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους

Ανησυχητικά στοιχεία από την Eurostat

Η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αξία τους, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία δεδομένα. Δυστυχώς, η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις στον τομέα αυτό, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.


Συγκεκριμένα, η χώρα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα άτομα που διαβιούν σε κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας μόλις το 11,9%.

Μόνο η Μάλτα έχει ακόμη πιο χαμηλό ποσοστό, 8,4%. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μια εκτενή μελέτη για την ενεργειακή κατάσταση των κατοικιών στην ΕΕ, που αναδεικνύει τις σημαντικές ελλείψεις της ελληνικής κοινωνίας στην ενεργειακή αναβάθμιση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 25,5% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω ζει σε κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, που σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους επωφελείται από τέτοιες αναβαθμίσεις. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο της Ελλάδας, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις στην ελληνική αγορά, ώστε να εξασφαλιστούν βιώσιμες λύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση. Οι κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση δείχνουν την πρόοδο που έχει γίνει μέσω ανακαινίσεων, επισημαίνοντας τη σημασία των κατάλληλων επενδύσεων και υποδομών.

Αναφορικά με τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, χώρες όπως η Εσθονία (47,8%), η Ολλανδία (45,1%) και η Λιθουανία (32,5%) παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης στην ενεργειακή απόδοση. Αντίθετα, η Κύπρος (5,0%), η Μάλτα (6,7%), η Ιταλία (6,9%) και η Ελλάδα (7,8%) έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ανισότητα στη διανομή των πόρων και την πρόσβαση σε ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες.


Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες να ζουν σε κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση. Συγκεκριμένα, μόνο το 17,8% των ευάλωτων ομάδων διαμένει σε τέτοιες κατοικίες, σε σύγκριση με το 27,5% των ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους. Αυτό τονίζει τη διπλή αδικία που βιώνουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες συχνά στερούνται πρόσβασης σε ανακαινίσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Η Eurostat υπογραμμίζει ότι οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση περιλαμβάνουν διάφορες ανακαινίσεις που επηρεάζουν τις θερμικές συνθήκες των κατοικιών. Αυτές περιλαμβάνουν τη βελτίωση της θερμομόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους, τις στέγες και τα δάπεδα, την αντικατάσταση μονών υαλοπινάκων με διπλά ή τριπλά τζάμια και την εγκατάσταση αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι κρίσιμες για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εξόδων θέρμανσης, καθώς και για τη συνολική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κατοικιών.

Καθώς η ενεργειακή κρίση γίνεται ολοένα και πιο έντονη, η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών γίνεται επιτακτική. Οι ελληνικές Αρχές καλούνται να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές που θα ενισχύσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πολίτες και παράλληλα προωθώντας τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © Boom24.gr | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com