Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Aυτά είναι τα 5 σημάδια ότι δεν λούζεστε όσο συχνά θα έπρεπε

Γνωρίζετε πως αρκετά προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής και της ποιότητας των μαλλιών συνδέονται με το λούσιμο;

Tα φρεσκολουσμένα μαλλιά προσφέρουν μία από τις πιο ωραίες αισθήσεις στο σώμα μας, καθώς είναι ανάλαφρα, λαμπερά, καθαρά και μυρίζουν όμορφα.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες που έχουν μακριά μαλλιά βρίσκουν τη διαδικασία αρκετές φορές χρονοβόρα και κουραστική, γι’ αυτό και λούζονται όταν αισθάνονται πως είναι πραγματικά αναγκαίο, ενώ αν ήταν απλούστερο, θα το έκαναν συχνότερα. Το πόσο συχνά θα λούσετε τα μαλλιά σας είναι κάτι προσωπικό, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Κάποιες γυναίκες, για να αποφύγουν το λούσιμο με νερό, καταφεύγουν στο λούσιμο με ξηρό σαμπουάν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί το ίδιο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως, εάν λούζετε τα μαλλιά σας λίγες φορές την εβδομάδα, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα τόσο στο τριχωτό της κεφαλής όσο και στην ποιότητα της τρίχας σας, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε τριχόπτωση. Πρέπει να βρείτε τη σωστή συχνότητα λουσίματος για τον οργανισμό σας.

Εάν έχετε ξηρά μαλλιά και δεν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα styling, μπορείτε να λούζεστε μία φορά την εβδομάδα-κάτι που υποτίθεται ότι κάνει η Julia Roberts, αλλά οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι λίγες. Αν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα styling, χτενίζεστε καθημερινά, έχετε λιπαρά μαλλιά ή πυτιρίδα, τότε πρέπει να λούζεστε κάθε δυο με τρεις ημέρες. Να θυμάστε πως όσο κακό μπορεί να προκαλέσει το πολύ συχνό λούσιμο άλλο τόσο μπορεί να προκαλέσει και το σπάνιο.

Είναι πολύ δύσκολο να θέσουμε έναν γενικό κανόνα για το πόσο συχνά θα λούζεστε, καθώς όπως είπαμε και πιο πάνω οι ανάγκες είναι προσωποποιημένες. Ωστόσο, αν εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε πρέπει να επαναπροσδιορίσετε το κάθε πότε λούζεστε ή ακόμα καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο:

Λιπαρότητα

Αν τα μαλλιά σας έχουν λιπαρές ρίζες και καθόλου όγκο, σημαίνει ότι δεν λούζεστε όσο συχνά θα έπρεπε. Το σμήγμα που περισσεύει στο τριχωτό της κεφαλής βαραίνει τα μαλλιά σας και αυτό είναι κάτι που σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να συμβεί ακόμη και την επόμενη ημέρα από αυτή που λούστηκαν, ενώ για κάποιους άλλους αργεί περισσότερο. Τα λιπαρά μαλλιά επίσης μυρίζουν άσχημα, επειδή το μείγμα νεκρών κυττάρων και σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής αποτελούν το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια.

Πυτιρίδα

Το τριχωτό της κεφαλής παράγει συνεχώς σμήγμα, μια λιπαρή έκκριση που ενυδατώνει και προστατεύει την επιδερμίδα και τα μαλλιά. Αν αυτά λούζονται σπάνια, το σμήγμα συσσωρεύεται στο τριχωτό της κεφαλής. Την ίδια στιγμή, τα κύτταρα του δέρματος πεθαίνουν και ξαναγεννιούνται ασταμάτητα. Αν τα μαλλιά δεν πλένονται συχνά, τα νεκρά κύτταρα παραμένουν στο κεφάλι και οδηγούν σε συσσώρευση βρώμας και λιπαρότητας. Ακριβώς αυτό το περιβάλλον ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών, όπως ο ζυμομύκητας Malassezia, που τρέφεται με τα λίπη του σμήγματος και όταν πολλαπλασιάζεται απελευθερώνονται υποπροϊόντα που ερεθίζουν το τριχωτό. Κατά συνέπεια, αυτός ο ερεθισμός οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή κυττάρων και επιταχυνόμενη απολέπιση του δέρματος, δηλαδή σε πυτιρίδα.


Κνησμός

Το ότι σας τρώει το κεφάλι σας είναι η απόδειξη ότι δεν λούζετε συχνά τα μαλλιά σας. Μπορεί, όμως, επίσης να είναι ένδειξη και μιας πιο σοβαρής κατάστασης όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, για την αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Θαμπάδα

Τα θαμπά μαλλιά μπορεί να οφείλονται στη συσσώρευση προϊόντων styling, που εξασθενούν την όψη της τρίχας και τα καθιστούν ανίκανα να αντανακλούν το φως. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πούδρας που περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα προϊόντα και κάθονται πάνω στην τρίχα, αφαιρώντας τη λάμψη. Με ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό και μια μαλακτική κρέμα που ενισχύει τη λάμψη η τρίχα σας θα επανέλθει.

Τριχόπτωση

Αν χάνετε περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο, τότε ίσως δε λούζεστε όσο συχνά θα έπρεπε. Μία από τις πιο κοινές αιτίες της τριχόπτωσης και συνδέεται έμμεσα με το σπάνιο λούσιμο είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που αναφέραμε παραπάνω και όπως είπαμε χρήζει εξέτασης από δερματολόγο. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή σμήγματος και ανάπτυξη των προαναφερθέντων μυκήτων Malassezia στο τριχωτό της κεφαλής, που οδηγούν σε φλεγμονή, η οποία αν γίνει χρόνια, τότε δυνητικά οδηγεί σε τριχόπτωση.

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © Boom24.gr | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com