Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Εσύ πότε θα μάθεις τελικά αν πάσχεις από «σεξυπνία»;

 

Περίεργο πράγμα ο ύπνος τελικά.

Πρόκειται για μία διαταραχή που εμφανίζεται στη διάρκεια του βαθύ ύπνου, όπου οι πάσχοντες αν και έχουν σεξουαλική ζωή στη καθημερινότητά τους, μπορεί την ώρα του ύπνου τους να αυνανιστούν ή ακόμα και να εμπλακούν σε σ3ξουαλική πράξη με τον ερωτικό τους σύντροφο και το πρωί να μην έχουν καμία ανάμνηση από ότι συνέβη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ο πάσχων μπορεί να προχωρήσει σε αποτρόπαιες ερωτικές πράξεις, όπως για παράδειγμα το να αναγκάσει ένα άτομο να κάνει σεξ μαζί του παρά τη θέλησή του.

Εντύπωση προκάλεσε η δίκη μίας χαρακτηριστικής περίπτωσης ενός άνδρα που έπασχε από σεξυπνία και ο οποίος κατηγορούταν για βιασμό και τελικά αθωώθηκε λόγω της πάθησης αυτής.

Οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα γύρω από το τι ακριβώς προκαλεί αυτή τη διαταραχή ύπνου.

Διευκρινίζουν όμως, πως η σ3ξυπνία δεν σχετίζεται με το να δει κανείς απλά ένα σεξουαλικό όνειρο, πράγμα αρκετά σύνηθες και φυσιολογικό, αλλά με την κανονική εμπλοκή σε σεξουαλική πράξη.

Δεν σημαίνει δηλαδή ότι απλά ένα άτομο κάνει πράξη αυτό που βλέπει στο όνειρό του, αλλά μάλλον σχετίζεται µε την ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι µε κάποιο σοβαρό ψυχικό ή σεξουαλικό πρόβληµα.

Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης, πως στις περισσότερες περιπτώσεις η διαταραχή εμφανίζεται μετά την εφηβεία και είναι πιο συνηθισμένη στα άτομα που υπνοβατούν ή παραμιλούν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ενώ κάποιοι την κατατάσσουν στις Παραϋπνίες.

Φαίνεται ότι είναι πιο συχνή στα άτομα που παρουσιάζουν άγχος και φόβο συναισθηματικής και σ3ξουαλικής εγκατάλειψης, στην κατάχρηση αλκοόλ και/ή λήψη ναρκωτικών ουσιών και υπνωτικών φαρμάκων. Επίσης, η έλλειψη ύπνου και το στρες, όπως και η σωματική και ψυχική κόπωση μπορεί να την φέρουν στην επιφάνεια.

Παρόλα αυτά, ακόμα οι ερευνητές δεν έχουν επαρκή στοιχεία για τη συχνότητα της διαταραχής, την παθογένεια ή τα δημογραφικά χαρακτηριστικά.

1)Η σεξυπνία ορίζεται ως μια ακούσια σεξουαλική συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος κάνει σ3ξ με κάποιον άλλο χωρίς να το καταλαβαίνει, ενώ και οι δύο κοιμούνται του καλού καιρού. Ο δεύτερος λογικά το παίρνει χαμπάρι,


2) εκτός αν έχει κι εκείνος το ίδιο κουσούρι, οπότε κανείς δεν θυμάται τίποτα-. Ανήκει στις λεγόμενες παραϋπνίες, πρόκειται δηλαδή για διαταραχή ύπνου, όπως η υπνοβασία και το τρίξιμο των δοντιών. Κοινώς, το άτομο έχει στύση και πιθανότατα φτάνει σε οργασμό.

3) Η διέγερση κορυφώνεται συνήθως στο τρίτο και στο τέταρτο στάδιο του ύπνου, ή αλλιώς στον ύπνο βραδέων κυμάτων. Εκεί, δηλαδή, που τον έχεις πάρει κανονικά, κάτι ξυπνάει και βιάζεται να σηκωθεί. Το κακό μ' αυτή την υπόθεση είναι πρώτον ότι δεν θυμάσαι τίποτα (οπότε δώρον άδωρον) και δεύτερον ότι στην περίπτωση που δεν κοιμάσαι μόνος, κάποια /ος τη διάθεση του οποίου δεν είσαι σε θέση να τσεκάρεις εκείνη την ώρα, θα πληρώσει τη νύφη, πράγμα που μπορεί να έχει συνέπειες.

4) Στην Ουαλία, για παράδειγμα, ένας Βρετανός, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για το βιασμό μιας ανήλικης τελικά αθωώθηκε, αφού αποδείχτηκε ότι έπασχε από την εν λόγω πάθηση. Όχι, αυτό δε σημαίνει ότι οι sexinsomnians έχουν τα ακαταλόγιστο, αλλά ότι αντιμετωπίζονται ως κλινικά ασθενείς.

5) Γι' αυτό λοιπόν, όσοι πάσχουν από σεξυπνία και το γνωρίζουν, καλό θα ήταν εκτός από τον άμεσα ενδιαφερόμενο να ενημερώσουν και το γιατρό τους. Όσοι πάλι κοιμούνται με κάποιον που υποφέρει από σεξυπνία, θα ήταν ακόμα καλύτερο να τους ενημερώσουν γιατί η φάση δεν έχει πολλή πλάκα.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου